Eigen schuld, dikke bult. Wie zijn gat verbrandt, moet op de blaren zitten. Wie een put graaft voor een ander, valt er zelf in… Er zijn zo nog wel een aantal zegswijzen die aanmanen om binnen de wet te blijven. Maar wat met zij die toch ontsporen? Arrestatie, rechtszaak, vonnis, gevangenis. Ok, tot daar zijn we mee. Maar wat dan met zij die hun straf hebben uitgezeten en weer de maatschappij in moeten?
Veroordeelden zonder meer voor een aantal jaar ergens in een vergeten kelder opsluiten, is niet meer van deze tijd. Vandaag de dag bekijkt men een gevangenisstraf eerder als een kans om een ontspoorde burger weer op het rechte pad te krijgen. Dat is een mooie theorie. Maar hoe pak je dat praktisch aan?
Praten in de gevangenis
Dagen-, maanden-, jarenlang opgesloten zitten tussen vier muren (of hoeveel zijn het er?). Dat kan niet anders dan op een mens zijn zenuwen beginnen werken. Bovendien zijn velen die er zitten, daar (om het voorzichtig uit te drukken) niet onder de meest ontspannende omstandigheden terechtgekomen. Er valt veel woede, teleurstelling en verdriet te verwerken achter die muren. Daarom worden er o.a. gespreksgroepen georganiseerd.
Studeren in de gevangenis
Sinds een aantal jaar, organiseert het Centrum voor Volwassenenonderwijs (CVO) Leuven-Landen praktische opleidingen binnen de muren van de Hulpgevangenis van Leuven. Gedetineerden kunnen er o.a. computerles, gitaarles of taalles volgen. Aangezien de computerlessen door een Vlaamse onderwijsinstelling worden georganiseerd en plaatsvinden in een Vlaamse gevangenis, worden die in het Nederlands gegeven. Er is echter ook een NT2-cursus (Nederlands als Tweede Taal) voorzien. Wie zo’n cursus gevolgd heeft, kan doorgaans ook mee in de andere lessen. Aan het einde van iedere cursus krijgen de studenten een examen, en als ze slagen uiteraard ook een diploma. Op dat diploma staat nergens genoteerd waar zij dat juist hebben behaald. Als ze weer vrij zijn, kunnen zij dit diploma dus zonder schroom voorleggen bij hun sollicitatiegesprek.
Feesten in de gevangenis
Ieder jaar in augustus is er één evenement dat de muren van de gevangenis overstijgt: Marktrock. Hulpgevangenis Leuven, Centrum Algemeen Welzijnswerk Leuven en de Rode Antraciet organiseren dit evenement vanuit de idee om de gedetineerden voor één keer nog
eens echt deel te laten uitmaken van de maatschappij.
Apologie
Tijdens mijn dag op bezoek in de Hulpgevangenis van Leuven heb ik heel veel dingen opgestoken, meer dan wat ik hier op deze kleine pagina kan weergeven. Sorry aan zij die verwacht hadden meer van hun eigen verhaal gepubliceerd te zien. Hartelijk dank aan de
coördinatrice, de lerares en de studenten van de Hulpgevangenis Leuven!
coördinatrice, de lerares en de studenten van de Hulpgevangenis Leuven!
Elke Delaere
1 comment:
Nu nog te bezoeken tot 2 november: gevangenis Tongeren!
De moeite waard om een beter en genuanceerder beeld te krijgen van het leven achter de tralies.
Post a Comment