Monday 6 October 2008

Vluchtelingenwerk Vlaanderen



Jaarlijks krijgen in ons land een paar duizend mensen bescherming als vluchteling. Dat betekent dat België hen niet zal terugsturen naar het land dat ze ontvlucht zijn, omdat het daar voor hen té onveilig is. Deze vluchtelingen krijgen hier onbeperkt verblijfsrecht en beginnen een nieuw leven.

Op dit ogenblik verblijven er in ons land zo’n 15.000 mensen met een vluchtelingenstatus. Daarnaast zijn de afgelopen 15 jaar zeker 40.000 vluchtelingen Belg geworden. Naar schatting leven er hier zo’n 100.000 mensen die ooit hun land zijn moeten ontvluchten of van wie de ouders op de vlucht gingen.

Een kat een kat noemen

Regularisatie, vluchtelingen, illegalen, sans-papiers,… de kranten staan bol van deze woorden. Maar wie kan nog uit aan al die termen? DIVERSe draagt graag zijn steentje bij om mogelijke misverstanden de wereld uit te helpen. Vandaar dit korte lexicon:

  • illegaal: persoon die zijn vaderland is ontvlucht en onwettig (lees: zonder papieren) in België verblijft.
  • asielzoeker: persoon die zijn vaderland is ontvlucht en in ons land om asiel (= bescherming) vraagt. Hij/zij is nog in procedure en verblijft in grote of kleinschalige opvangcentra.
  • geregulariseerde: iemand van wie het verblijf tijdelijk of voor onbeperkte duur in overeenstemming is met de wet.
  • erkend vluchteling: persoon die zijn land is ontvlucht, asiel heeft aangevraagd en gekregen. Hij krijgt een VNvluchtelingenkaart. Dat houdt in dat hij/zij in België zo goed als dezelfde rechten heeft als Belgische staatsburgers. Wat wil zeggen dat hij/zij onbeperkt recht heeft op verblijf en bescherming geniet van de Belgische staat. Daar staat tegenover dat een erkend vluchteling ook belastingen moet betalen. Stemmen moeten ze pas nadat ze de Belgische nationaliteit hebben aangenomen. Als erkend vluchteling kunnen ze dat vrij eenvoudig bekomen na twee jaar regelmatig verblijf (retroactief, dus hun verblijf als asielzoeker telt ook mee).
Vluchtelingenwerk Vlaanderen (V.V.)

V.V. is een niet-gouvernementele organisatie die belangen van asielzoekers en luchtelingen verdedigt. Hun werking steunt op vier grote pijlers. Ten eerste, willen zij de publieke opinie beïnvloeden (om die reden zijn ze erkend als beweging). Ten tweede, zetten zij het beleid onder druk (lobbywerk op lokaal, nationaal en Europees niveau). Ten derde, ondersteunen zij door middel van vormingen, juridische helpdesks, publicaties, enz. al wie vluchtelingen bijstaat (zowel individuen als organisaties). En ten vierde, – onder het motto ‘samen sterk’ – brengen zij mensen bij elkaar.

Prioriteiten

Oorlog en armoede zijn jammer genoeg een wereldgroot probleem. Je hoort ze overal roepen, “België is maar een klein landje. Wij kunnen toch moeilijk heel de wereld binnen onze grenzen
ontvangen!” Toch bestaat de morele plicht om de medemens te helpen. Waar ligt voor Vluchtelingenwerk Vlaanderen nu precies de prioriteit? Mensen weer veilig thuis krijgen, of hen hun weg helpen vinden binnen de Europese maatschappij? Het antwoord op deze vraag is niet zo eenduidig. Enerzijds zorgt V.V. voor opvang voor zij die net toekomen; biedt V.V. juridische bescherming voor zij die het echt nodig hebben; en werkt V.V. actief aan de integratie van zij die mogen blijven. Anderzijds is V.V. één van de grote voorvechters van de ‘zelfstandige terugkeer’. Niet alle mensen die hier toekomen zijn even gebaat bij een langdurig verblijf ver van huis. Idealiter wil V.V. met iedere vluchteling individueel zijn/haar verschillende opties bekijken en dan het beste voor hem/haar uitkiezen. De medewerkers van V.V. verzamelen informatie over een twintigtal ‘landen van terugkeer’ en staan ook telefonisch ter beschikking van ‘kandidaatterugkeerders’.

Voor meer details over het doen en laten van deze organisatie, verwijs ik de lezer graag door naar de website:
http://www.vluchtelingenwerk.be/.

ELKE DELAERE

De foto is louter illustratief.

Muziek

Omdat muziek vaak zoveel meer zegt dan geschreven letters, geven wij hier onze top-3!

De Senegalese superster, Youssou N’Dour, zingt in het Wolof. Voor jullie gemak hebben we hier een vertaling van een fragment uit zijn cd set. Een grote pluim verdient deze zanger omdat hij zijn publiek in Afrika laat weten dat het leven in het noorden lang niet altijd zo rooskleurig is, dat ze er beter thuis iets moois van kunnen maken.
“…We who come from
Medina
Are proud to live there
And why not!

I can think of no better
place
To live than Medina
If you don’t believe me
Ask Galo Niang…”

Vertaald uit het Wolof, Medina, Youssou N’Dour

Manu Chao heeft al wel een stukje van de wereld gezien, hij toont ook zijn sympathie voor mensen op de loop voor miserie:

«Solo voy con mi pena
Sola va mi condena
Correr es mi destino
Para burlar la ley
Perdido en el corazn
De la grande Babylon
Me dicen el clandestino
Por no llevar papel…»

Spaans, Clandestino, Manu Chao

West-Vlaams kleinkunstenaar, Willem Vermandere, stelt zichzelf eens in de plaats van een vluchteling:

“Als ik ooit mijn huis
moet verlaten
‘t ware schrikkelijk
godgeklaagd
als de storm mijn
muren zou kraken
ik van huis en erf wierd
verjaagd
of geweun deur mensen
verdreven
uit de burcht die ‘k zelf
hè gebouwd
gedoemd om de rest van
mijn leven
lijk nen dief te zijn
uitgejouwd

Wat bleef er dan nog
van mij over
van dien ‘tjoolder
zonder dak
van die schooier
schamel en pover
een verzonken verzopen
wrak
wat was ik zonder mijn
instrumenten
‘k was nen veugel zonder
lied
zonder al mijn
vertellementen
ach ik stierve van
verdriet…”

West-Vlaams, De vluchteling, Willem Vermandere



No comments: