Monday 6 October 2008

DIVERSe - Een eerste stap naar de andere

Dagelijks zijn er op ons grondgebied nog duizenden mensen het slachtoffer van de ene of andere vorm van discriminatie. Omdat ze een andere nationaliteit hebben, omdat hun handicap hen uitsluit, omdat hun huidskleur niet in de smaak valt, omdat ze tot het zogenaamde zwakke geslacht behoren… Wie zijn deze mensen? Hoe ziet hun dagelijkse leven eruit? Hoe gaan ze om met moeilijkheden opgelegd door de maatschappij? DIVERSe zocht hen voor u op…

Doelstellingen

Aan de hand van getuigenissen en artikels zal het magazine DIVERSe het publiek proberen te sensibiliseren voor een andere werkelijkheid. Een werkelijkheid zoals die door mensen in een discriminerende situatie ervaren wordt. We willen zeker geen jammerende toon aanslaan en zo medelijden opwekken voor hun droevige lot. Het is onze bedoeling dat de lezer de andere beter leert kennen en zich zo in zijn plaats kan stellen. Wanneer je iemand begrijpt, leer je hem immers ook te aanvaarden en te respecteren… en hem naar waarde te schatten.

DIVERSe wil ook de rijkdom van diversiteit op de voorgrond stellen. Verschillen mogen niet verwaarloosd worden. Ze verrijken de mens omdat deze kennismaakt met vooralsnog onbekende ideeën en begrippen. Daarom moeten verschillen gewaardeerd en geprezen worden. Het is zeker niets om beschaamd over te zijn.

Discriminatie

Iedereen kan zich op een bepaald ogenblik in zijn leven uitgesloten voelen. De negatieve beoordeling kan ontstaan op grond van geboorte (bv. de huidskleur, de nationaliteit, de afkomst, het geslacht…) of van cultuur (de godsdienst, specifieke zeden en gewoonten…) of meer fysieke criteria (zoals een handicap, de leeftijd, enz.). Discriminatie – in welke vorm ook – moet bestreden worden omdat iedereen recht heeft op gelijkheid en respect. Nu heeft DIVERSe ervoor gekozen zich te focussen op situaties van meervoudige discriminatie waarbij immigranten betrokken zijn. De ploeg van DIVERSe had gesprekken met die mensen voor wie het twee keer zo moeilijk is om zich te integreren (hierover lees je verder meer).

Initiatief

DIVERSe is ontstaan uit een samenwerking tussen het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding enerzijds en het Animatiecentrum voor Talen, vzw anderzijds. Het Centrum voor Gelijkheid van Kansen streeft ernaar om alle vormen van uitsluiting tegen te gaan zodat iedereen op voet van gelijkheid behandeld wordt. Het Animatiecentrum spant zich elke dag in om de uitwisseling tussen de verschillende culturen te bevorderen. Dit gebeurt door de praktijk van talen te stimuleren en hiervoor hulpmiddelen aan te bieden aan een zo breed mogelijk publiek. Beide centra hebben dus hetzelfde doel: naar de andere toegaan.

Verschillend, maar gelijk

Samengevat hopen we met DIVERSe een positief beeld van diversiteit over te brengen. Zo willen we komen tot meer openheid en respect voor de ander. Veel leesplezier!

PRISCILLIA MOMMENS

Wie zijn we?

  • Het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding heeft een tweevoudige opdracht uit te voeren. Een eerste taak bestaat in “het bevorderen van de gelijkheid van kansen en het bestrijden van elke vorm van onderscheid, uitsluiting, beperking of voorkeur.” Deze ongelijkheden kunnen op verschillende criteria steunen, met name: “het zogenaamde ras, de huidskleur, afkomst, nationale of etnische afstamming, seksuele eaardheid, burgerlijke stand, geboorte, vermogen, leeftijd, het geloof of de levensbeschouwing, huidige of toekomstige gezondheidstoestand, handicap of fysieke igenschap”. Een tweede deel van de functies van het Centrum heeft eerder betrekking op de immigranten. Het Centrum waakt erover dat de fundamentele rechten van de vreemdelingen gerespecteerd worden. Het speelt ook de rol van informant door de overheid in te lichten over de aard en grootte van de migratiestromen. De nadruk wordt systematisch gelegd op de communicatie: het Centrum stimuleert de dialoog tussen alle actoren die bij het opvang- en integratiebeleid van de immigranten betrokken zijn. Tenslotte doet het Centrum zijn uiterste best om de mensenhandel en mensensmokkel te bestrijden. Meer info over het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding op http://www.diversiteit.be/
  • Al dertig jaar spant het Animatiecentrum voor Talen, vzw zich in om het gebruik van talen in de praktijk te bevorderen. Het centrum ontwikkelt daarom hulpmiddelen, methoden en projecten die voor iedereen bereikbaar zijn. Onder de talrijke diensten aangeboden door het Animatiecentrum vind je o.a. talenclubs met lokale native speakers, een maandelijks tijdschrift over de actualiteit in een vreemde taal (Actuapress MAG), talenworkshops, radio-uitzendingen (Plan-Langues), enz. Het Animatiecentrum richt zich tot alle domeinen van de maatschappij om de verschillende talen en culturen dichterbij elkaar te brengen. Op deze wijze probeert het bij te dragen tot de dialoog tussen de taalgemeenschappen, zowel op nationaal als internationaal niveau. Meer info over het Animatiecentrum voor Talen, vzw op http://www.talenanimatie.be/

1 comment:

Anonymous said...

Een fantastisch initiatief! Zeer interessant tijdschrift dat eindelijk ook eens de andere kant laat zien: geen zelfmedelijden maar een positief verhaal.
Dank jullie wel!